Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

Що таке «промисел Божий»?

Зміст:


  • Найпоширеніше визначення
  • Шляхи Господні несповідимі
  • Промисел Божий = воля Господня?

  • Про промисел Божий у православ'ї говориться дуже часто. Але для багатьох, особливо новоначальных, незрозумілим здається зміст цього терміна. Що це таке? Відрізняється від волі Божої? Як пояснити те, що люди хворіють, сумують, поспішно вмирають? Читайте далі.

    промысел_Божий


    Найпоширеніше визначення

    Класичним вважається визначення, яке дає митрополит Філарет в «Абстрактному християнському катехізисі»:

    невпинне дію в світі всеблагий, всепремудрой і всемогутньої волі Божої, все звертає до блага і направляє до вічного спасіння кожної людини окремо і людство в цілому

    Кожна людина може знайти у власному житті приклади того, як «вдало складалися обставини», люди йшли назустріч, відбувалися якісь чудеса (спізнювалися на «смертні» літаки, виживали після важких травм і так далі). Це було не що інше, як промисел Божий. Сам Господь не хоче смерті грішника, Він думає про спасіння кожного. Як може, Він намагається нам допомогти. Але для цього потрібна ще й готовність правильно зрозуміти і прийняти з боку людини.

    Буває так, що людина відійшла від Бога, з-за гріха духовно осліп. Щоб повернути зір, йому потрібно пройти через випробування і очиститися, усвідомити, що без Бога нічого не можемо зробити.

    Для цього Бог попускає для нашого ж блага скорботи і хвороби. Є багато прикладів того, як люди, важко захворівши, повністю змінювалися. Вони вчилися довіряти своє життя Богу. Є ті, які отримали зцілення і точно знають, від Кого це було. Також є люди, які відходили у вічність, але вони також розуміли, Хто і для чого це послав. Дивовижний приклад - схимонахиня Ганна.

    больные_промысел_Божий


    Шляхи Господні несповідимі

    Але багато є таких випадків, коли пояснити, чому це трапилося саме зі мною, просто неможливо. Кажуть, що незбагненний промисел Божий. Людині нереально пізнати всю глибину Господнього задуму. Над цим ламали голову багато святих і релігійні філософи, не те що прості люди. Показовою є історія про авве Антонії.

    Цей подвижник дуже багато думав про те, як все в світі влаштовує Бог. Він почав молитовно звертатися до Всевишнього: «Господи! Ось чому одні люди живуть до старості (часто болючою), а інші відходять в інший світ ще в дитинстві? Чому одні мають все, а інші живуть бідно? Чому часто далеко не моральні люди живуть благополучно і задовольняються всім, а порядні, благочестиві сумують, мають брак необхідного для життя?»

    І який же відповідь отримав Антоній? «Дивись на себе і не займайся розглядом Господнього промислу, тому що це душевредно».

    Нехай ця історія стане уроком для кожного з нас. Адже не дарма апостол Павло говорить, що шляхи Господні несповідимі.


    Промисел Божий = воля Господня?

    У духовній літературі паралельно з поняттям промислу вживають і словосполучення «воля Божа». Чи це Так? Однозначної відповіді не знайдеться. Багато святих і представники духовенства ототожнюють їх.

    Професор Олексій Осіпов пропонує все-таки розрізняти.

    Илья Осипов о промысле Божьем

    Якщо під першим мається на увазі класичне визначення митрополита Філарета, то під другим - заповіді Божі, які людству дав Сам Господь. Тобто Він виявив, як необхідно жити людині, щоб досягти святості.

    Але як би ми не старалися, повністю позбутися гріха не вдасться. Щоб людині не потонути в морі вад, милосердний Творець Своєю рукою направляє Його. Але тільки в таких межах, що не шкодять людської волі. Ось це і є промисел Божий.