Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

«Бог благословить», або Навіщо брати благословення у священика?

Зміст:


  • Не тільки послух
  • Навіщо звертатися за благословенням до священика?
  • На що можна брати благословення?
  • Як правильно це робити?
  • «На Бога надійся, та сам не зівай»
  • Скільки священиків - стільки думок?

  • Не тільки в крайніх випадках, але і в будь-яких життєво важливих ситуаціях ми просимо благословення священика. Який у цьому сенс і в чому полягає його дію? З яких приводів потрібно за ним звертатися? Спробуємо розібратися.

    Священник благословляет юношу


    Не тільки послух

    Те, що потрібно знати в першу чергу, - благословення бувають різні. Потрібно навчитися їх розрізняти.

  • По-перше, це може бути частина церковного етикету, форма вітання. У церкві мирянам не прийнято вітатися зі священнослужителем за руку або ще якось інакше. Ми говоримо: «Благословіть, отче!», і він осіняє нас хресним знаменням. Це і є наше «Здрастуйте!». До того ж виду відноситься і те, що ми беремо після сповіді.
  • По-друге, бувають випадки, коли нам потрібно попросити у священика ради або дозволу. Ми просимо, щоб він нас на щось, задумане нами, благословив. У такому разі рішення ми, звичайно ж, приймає самі, як і несемо за нього всю відповідальність. Безумовно, духівник нас може трохи «підкоригувати», порадити, як краще вчинити, але приймати остаточне рішення можемо тільки ми самі.
  • По-третє, можна брати благословення у вигляді послуху на яку-небудь справу у старця. Дане послух має значення беззаперечного виконання сказаного без міркування, по суті - наказу. Його мета - повністю замінити свою волю з волею Божою через підпорядкування духовного батька. Скажемо тільки, що останній вид сьогодні для нас недоступний, так як майже не залишилося таких духоносных старців. Не кажучи вже про гідних послушниках.
  • Крім того, благословляючим жестом пастир осіняє присутніх кілька разів під час служби. Але воно має сенс спільного, тому про нього ми говорити не будемо. А цікавити нас може тільки другий вид, той, який пов'язаний з радою і міркуванням.

    Женщина беседует со священником


    Навіщо звертатися за благословенням до священика?

    Перше питання, яке у нас закономірно виникає: навіщо? Тобто навіщо взагалі потрібно брати благословення? Невже не можна обійтися без нього? Обійтися-то іноді можна. Але при цьому немає впевненості, що навіть при успішному розв'язанні ситуації її сприятливий результат послужить нам на благо. Чому так?

    Справа в тому, що духовні закони, за якими ми живемо, часто не співпадають з законами «світу цього». Часто те, що, як нам здається, для нас краще, виявляється найгіршим злом. Тому що живемо ми за своїм бажанням і своєї волі, керуючись принципами «старої людини».

    Господь, між тим, чекає від нас кращого вибору. Згадайте слова з Євангелія: Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто погубить душу свою заради Мене, той знайде її (Матв. 16, 25). Як це слід розуміти? Кажучи іншими словами: хто хоче чинити Господню волю, буде спасенний, а хто завжди шукає свого, той загине.

    Благословення священика служить саме для цієї мети - дати людині можливість вчинити так, як Богу угодно, а не нам. У чому полягає Божа воля, ми не завжди можемо знати, і частіше всього не знаємо. Отримавши дозвіл від батюшки, ми можемо бути впевнені, що тепер Сам Господь втрутиться у задумане нами, і через наділених такою владою людей пошле нам зміцнюючу благодать і допомогу Божу.

    Інше цікаве питання: чи це є запорукою того, що справа буде мати сприятливий результат? Ні, не є. Якщо воно не буде рятівним для нашої душі, то намічені плани Господь може зруйнувати. Таким чином теж проявляється Його велику милість до нас, грішних і короткозорим.

    Тому не завжди обов'язково виконувати те благословення, яке було отримано. Те, що після цього задумане нами раптом виявляється нездійсненним, може просто означати те, що Господь задумав про нас щось краще.

    Батюшка благословляет послушницу


    На що можна брати благословення?

    Звертатися за благословенням потрібно тільки в якісь особливо важливі моменти життя, у випадках складних ситуацій. Звертатися за цим з приводу купівлі нового мобільного телефону або фарбування волосся не варто. Цим принижується сенс закликання благодаті Божої.

    Звичайно, існує думка, що Господь повинен бути присутнім у всякій справі, незалежно від його масштабів. Це правильно і справедливо. Але в повсякденних справах і незначних ситуаціях можна обмежитися простою особистою молитвою з проханням про допомогу Божої.

    Не можна просити благословення священика на завідомо погане підприємство, яке суперечить євангельським заповідям. Наприклад, ні один батюшка ніколи не благословить вас на аборт, так як це вбивство, причому цілеспрямовану. І в багатьох аналогічних випадках відповідь буде той самий. Пам'ятаємо, що благодать і гріх разом ніколи не живуть.

    Що стосується інших, нешкідливих задумів і підприємств, як, наприклад, благополучна поїздка або будь-яке благе починання, то на деякі з них навіть складені спеціальні послідування, які правляться у вигляді молебнів. Це теж справа хороша, по можливості віруючі намагаються такий молебень замовити і помолитися не тільки особисто, але і разом з Церквою.

    Руки, сложенные для благословения


    Як правильно це робити?

    Якщо вам потрібно отримати розлогий ради на якусь важливу справу, то, звичайно, краще заздалегідь попросити духівника приділити вам для цього небагато часу. У разі, коли докладні роз'яснення, як ви вважаєте, чи не потрібні, це можна зробити, наприклад, після сповіді або підходячи до хреста після служби.

    Спочатку потрібно сказати, на що ви хочете брати благословення (це обов'язково), нахилити голову і протягнути руки, склавши їх долонями вгору одна на іншу, права на ліву. Священик благословляє вас або хрестом, який тримає в руках, або перехрестивши і опустивши руку на голову, або - найчастіше - осіняє хресним знаменням рукою і кладе її на ваші долоні (для чого ви їх і складали).

    Всі ці дії однакові, в них немає ніякої відмінності. В останньому випадку батюшка складає пальці особливим чином, так що вони зображують початкові літери імені Ісуса Христа. Це говорить про те, що хоча видиме дію здійснює священнослужитель, але благословляє Сам Господь. При цьому і священик виголошує: «Бог благословить». І цілуємо ми теж після цього руку священика як невидиму правицю Христа.

    Целовать руку священника


    «На Бога надійся, та сам не зівай»

    Ще один важливий момент: благословення священика зовсім не означає, що далі нам робити нічого не потрібно, «Господь Сам все управить». Це в корені невірно. Тепер те, на що ми просили нас благословити, треба спробувати виконати. Якщо ми просили про роботу, то потрібно, як мінімум, спробувати її знайти. Не можна переїхати в нову квартиру лише Божою допомогою, неможливо відремонтувати автомобіль тільки дією Святого Духа, без участі людських рук.

    Ми вже говорили про те, що відповідальність за своє рішення завжди несе сама людина. Ні отець, ні Господь не можуть робити нічого за нас, жити нашим життям. Вони можуть лише допомогти, якщо справу веде до добра. А відповідати за свої вчинки, їх вчинення ми будемо самі.


    Скільки священиків - стільки думок?

    І нарешті, найголовніше! Благословення по одному конкретному приводу можна брати тільки у одного священика. Причому бажано, щоб батюшка знав вас особисто. Якщо ви не отримали дозволу в одного духівника, не варто бігати в пошуках іншого, «більш досвідченого», який точно благословить. Інакше відбувається профанація цього дії.

    Благословення священика - це не іспит, який можна перездати іншому викладачеві. Якщо ми дійсно шукаємо ради, то не варто наполягати на своїй думці і «тероризувати» пастирів свавіллям. Ми як раз за іншим приходимо в церкву. Нас цікавить не той відповідь, який нас влаштує, а той, який в підсумку виявиться єдино правильним.

    Краще, щиро помолившись, попросити у Господа, щоб він через духівника відкрив нам Свою волю. Те ж саме потрібно робити, коли ми зовсім не знаємо, як вчинити. І тоді вже точно допомога Божа не забариться прийти.

    Про те, як церковна дія не перетворити в спорт, розповідає протоієрей Дмитро Смирнов: