Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

Пророк Ілля знову прийде на землю?

Зміст:


  • Народження і зростання святого пророка
  • Викриття беззаконня і висновок неба
  • Воскресіння юнака в Сарепте
  • Позбавлення народу від голоду
  • «Глас хлада тонка»
  • Покаяння Ахава
  • Пророк Єлисей і вознесіння на небо
  • Прихід перед Другим пришестям
  • 2 серпня - Ільїн день

  • Православна Церква знає багато святих, кожен з яких зберіг свої індивідуальні людські риси. Одні з них діяли виключно ласкою і добротою, інші, навпаки, були строгими викривачами. Особливе місце серед них займає пророк Ілія. Деякі його вчинки сьогодні для багатьох з нас можуть здатися занадто жорстокими і навіть безжальними на перший погляд. Проте чому ж його так полюбив, що відразу ж виконував те, що він попросить? Пропонуємо подумати про це разом.

    Фреска пророка Илии


    Народження і зростання святого пророка

    Святий народився за 900 років до приходу в світ Спасителя. Його рідним містом була Фесвия в країні Галаадской, що межує з Аравією. Тому він і отримав прізвисько Фесвитянина. Саме ж ім'я Іллі в перекладі з єврейського звучить як «Яхве - мій Бог» (де «Яхве», - таємниче ім'я істинного Бога), ще його переводять як «міць, сила Господня». По одному переказу, який передає Епіфаній Кіпрський, батько його Савах при народженні сина раптом побачив світлих людей (ангелів), які сповивали немовля вогнем, а в уста вкладали полум'я.

    Переляканий баченням, Савах звернувся до первосвящеників за поясненням. Один з них, який вважався прозорливим, заспокоїв його, сказавши, що його син сподобився честі бути великим «сосудом благодаті Божої». І ще додав:

    Слово, як вогонь, сильно і дієво, буде велика і ревнощі його Господі, і він буде судити Ізраїль зброєю і вогнем

    Передбачення це, як побачимо, збулося в точності. Поки ж майбутній пророк Божий ріс, віддалившись від спокус в пустелю, чистим і святим життям, перебуваючи в постійному спілкуванні з Богом. Він був першим старозавітним незайманим і великим постником. За його праведне життя, ревнощі про благочестя і полюбив його Господь.

    Пророк Илия и ворон


    Викриття беззаконня і висновок неба

    В ті часи, коли жив святий, Самарія була столицею Ізраїлю, й правив у ній цар Ахав. Дружина його, Єзавель, будучи дочкою сидонского царя, насадила в країні культ сидонского Ваала. Звичайно, цього не міг винести справедливий Ілля. Маючи велику ревність по Богу, він прийшов розгніваний до царя Ахава і звинуватив його в ідолопоклонстві, умовляючи самому повернутися і повернути народ до поклоніння справжньому Богові Ізраїля.

    Однак цар не хотів його слухати. І тоді, бажаючи від слів перейти до справи, пророк Ілля сказав наступні слова:

    Живий Господь, від сього часу не впаде на землю дощ і роса, хіба тільки по моєму слову

    Так і сталося, Господь виконав його слова: варто було Іллі вимовити їх, як небо одразу ж закрилося і настав бездощів'я. Повстав пророк Ілля, як вогонь, і слово його горіло, як світильник. Він навів на них голод, - писав про це у своїй Книзі Сирах (Сір. 48:1-2). У країні почалася сильна посуха і, як наслідок, голод, вмирали не тільки люди, які відвернулися від Бога, але і тварини. Праведник розраховував, що Ахав покається, але той озлобился ще більше. Коли пройшов рік, Господь зглянувся над своїм заблудлим народом і хотів уже дати дощ, але, залишаючись вірним сказаному Ним, чекав на його слова.

    Так, через птицю Господь хотів навчити Іллю співчуття. Він показував, що хижа по природі птиця, яка ні про кого більше не піклується, як про себе, сама не їсть, а приносить м'ясо пророку. Однак Ілля був непохитний: він не міг терпіти безбожництва ізраїльського народу, нехай навіть сам помре від голоду. А пророк Божий не поспішав їх вимовляти, так як чекав покаяння. Разом з людьми він і сам страждав, знемагаючи від голоду й спраги, але бажав краще терпіти це, ніж ідолопоклонство, зрада істинного Бога. Бог пожалів свого обранця і наказав йому йти до Хорафскому потоку навпроти Йордану. З потоку він пив воду, а ворон, посланий Богом, кожен день приносив йому їжу: вранці - хліб, а ввечері - м'ясо.

    Илия воскрешает отрока


    Воскресіння юнака в Сарепте

    Коли в потоці вода закінчилася, Господь велів пророку Ілії йти до Сарепти Сидонскую, до однієї бідної вдови. Святий попросив у неї їжі. Проте все, що у неї залишалося, - жменя борошна і трохи олії. Тоді пророк зглянувся над нею (саме з цією метою і послав його туди Господь) і зробив так, що муки і масла у неї ніколи не зникало до тих пір, поки не припиниться голод.

    Проте невдовзі від хвороби помер син вдови. Вона дуже сумувала через про це, вважаючи, що Бог покарав її за старі гріхи. І тоді святий праведник, помолившись над сином вдови, тричі дмухнув на нього і воскресив. Це був перший в історії випадок воскресіння мертвого.

    Існує версія, за якою відроджений пророком Ілією хлопчик був майбутній пророк Іона. Він відомий тим, що був проковтнутий китом і, провівши в його шлунку три дні, залишився живий і потім був викинутий тому (прообраз Воскресіння Христового). Також від свого «воскресителя» Іона успадкував непохитну ревність по Богу: подібно Іліє, він не хотів пощадити загрузли в лукавстві ниневитян.

    Пророк Илия возле жертвенника


    Позбавлення народу від голоду


    Читати також:
    Святой Илья - ветхозаветный пророк Життя і глибока віра святого Іллі

    Коли пройшли три роки справі посухи, Господь сповістив своєму обранцеві, що Ахав вже готовий принести покаяння. Ілля повернувся в Самарії, де зустрівся з царем. Він запропонував йому дати двох жертовних биків своїх «пророків» і двох - йому, і подивитися, чию жертву прийме Господь. Чий Бог пошле вогонь на тельців, Той Бог і правдивий.

    Цар наказав так і зробити. Півдня Вааловы жерці просили перед жертовником свого «бога» він пошле вогонь на їх тельців, вони скакали, голосно кричали, пронизували себе ножами і били бичами, але нічого не сталося. Після цього справжній пророк Божий наказав навіть провести до свого жертовника рів з водою. За першим же його слова Господь послав вогонь, який спалив не тільки тільця, але навіть каміння і всю воду з рову.

    Ахав змушений був визнати свою поразку, він дозволив Іліє відвести жерців до річки. Там пророк сам з ними жорстоко розправився, заколовши, а трупи пустивши по воді, щоб земля не заразилася їх смородом. Потрібно розуміти, що цей вчинок здійснив старозавітний осіб, яким законом повелевалось так чинити з ідолопоклонниками, особливо ж із тими, хто закликає інших поклонятися ідолам.

    Тоді пророк Ілля наказав Ахава скоріше запрягати свою колісницю, так як скоро поллє дощ. Він молився на горі, і після цього дійсно великий дощ полився, напитавший землю. Цар, розкаявшись, оплакував свої помилки, коли їхав на колісниці, сам же пророк біг перед нею, радіючи про славу і правди Божої.

    Илия убивает жрецов


    «Глас хлада тонка»

    Зрозуміло, цариця Єзавель не могла пробачити праведникові вбивство своїх жерців: вона пригрозила йому смертю. Тоді Ілля змушений був піти у Вірсавію в Іудейському царстві, де перебував у пустелі. Велика скорбота обгорнула святого, він думав, що всі його праці були марні. Він просив Господа забрати його до Себе, бо не міг більше виносити панує беззаконня. Тоді двічі був йому ангел, підкріплюючи їжею і їжею. Він повелів йому йти до Божої гори Хорив. Ілля йшов туди сорок днів.

    На Хориві пророку Божому показав Себе Сам Господь. Спочатку була велика буря, потім землетрус, а потім вогонь. Але Бог був не в них. Він був у тихому віянні легкого вітерця (глас хлада тонка), так і явив Себе не випадково. Господь хотів показати Своєму обранцеві, що не природними явищами можна переконувати людей, але що краще впливати на них довготерпінням, лагідністю і любов'ю.

    Потім Сам Господь заговорив до Ілії. Він втішив його і підтримав, сказавши, що не все ще зрадили Його в Ізраїлі, там залишилося ще сім тисяч прихильників справжнього Бога. Також Він предвозвестил пророку про швидкої загибелі всього будинку Ахавова, що незабаром і виповнилося.

    Пророк Илия в пустыне


    Покаяння Ахава

    Ахав не міг заспокоїтися, але не тому, що його «бог» було викрито, але тому, що у одного з ізраїльтян був чудовий виноградник, який йому дуже подобався. Цар запропонував йому викупити цей виноградник, але ізраїльтянин відмовив, так як він дістався йому у спадок. Єзавель надійшла хитріше. Вона написала помилкове звинувачення на господаря виноградника, і того жорстоко вбили камінням.

    За законом виноградник дістався цареві. Однак на шляху до нього Ахав зустрів пророка Іллю. Той йому сказав, що за нечестивий вчинок цар буде покараний: на тому ж місці, де пролив кров його підлеглий, пси і свині будуть облизувати кров самого царя. Його ж дружину розтерзають собаки, а весь їх рід незабаром обірветься. І тільки тоді Ахав, повіривши пророку, дійсно розкаявся і наклав на себе піст.

    Бачачи його щире покаяння, Господь сповістив Іліє, що відкладе «розв'язку» з родом Ахава, поки той сам не помре. Через три роки цар загинув на війні. Коли його тіло привезли в Самарію, колісниця з ним проїжджала саме з того місця, де вбили ізраїльтянина, і царську кров, яка з нього стікала, дійсно облизували свині і собаки. Збулося і пророцтво, яке стосується дружини і спадкоємців Ахава.

    Після нього країною став правити син Ахазія, теж був язичником. Одного разу він, випавши з вікна, тяжко захворів і послав послів до жерців Ваала дізнатися про свою долю. По дорозі зустрів послів пророк Ілія. Він сказав їм, що цар скоро помре, так як знехтував істинним Богом і відправив їх з питанням до помилкового. Що незабаром і сталося. Його престол обійняв молодший брат, після якого династія Ахава припинилася.

    Илия и Елисей


    Пророк Єлисей і вознесіння на небо

    Після помазання на пророче служіння Єлисея той ні на крок не відступав від Іллі, навчаючись у нього всього. Праведник знав, що скоро буде взятий на небо, і запитав учня, що той хоче, щоб він виконав, перш ніж покине його. Єлисей відповів: Прошу, щоб мені було вдвічі більше того духа, що в тобі.

    Коли вони проходили Йордан, варто було Іліє вдарити по воді своїм плащем, як річка той же час розступилася, і вони змогли пройти. Незабаром Єлисей побачив, як у вихорі з неба спустилася вогненна колісниця й забрала на небо живим пророка Божого. Пізніше звідти до ніг Єлисея впав чудодійний плащ (або плащ) Іллі в знак того, що обіцянка буде виконана. Точно так само перед ним зробили прохід води Йордану, коли він вдарив по них милотью.

    Илия на огненной колеснице


    Прихід перед Другим пришестям

    Можна було б вважати, що життєпис святого на цьому закінчилося, але це не так. Відомо пророцтво про те, що Іліє належить повернутися на землю перед Другим, вже у славі, пришестям Господа. Допомагати йому буде Енох, інший великий праведник, який жив ще до Великого потопу і теж у плоті був узятий на небо.

    Разом вони будуть викривати антихриста і зміцнювати вірних. Потім їх прилюдно заб'ють, проте через три дні життя повернеться до тіла святих, вони знову живими зійдуть на небо. Про це детально розповідається в книзі «Одкровення» апостола Іоанна Богослова (Об. 11:1-13).

    Однак пророцтво про повернення пророка Іллі на землю було відомо ще в Старому Завіті. Ось що, наприклад, оповідає пророк Малахія:

    Ось, Я пошлю вам Іллю пророка перед настанням дня Господнього, великого і страшного. І він наверне серця батьків до дітей і серця дітей до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей край прокляттям (Мал. 4:5-6)

    Тому коли з'явився такий праведник, як Іоанн Предтеча, не дивно, що багато порівнювали або навіть вважали його Іллею. У них дійсно було багато схожого: обидва були цнотливі і неймовірні постники, обидва жили в пустелі, носили волосяницю, крім того, були грізними викривачами і ревнителями про славу Божу. Навіть Господь на питання про пророка Іллі відповів, що він вже прийшов, маючи на увазі Іоанна Хрестителя і маючи на увазі те, що Іван мав силу і славу Ільїну, один з них дух.

    Пророк Илия в росписи


    2 серпня - Ільїн день

    Пам'ять святого ми здійснюємо щороку 2 серпня, цей день одержав ще в народі найменування Ільїна дня. Ми шануємо його як найбільшого з пророків, з яким мало хто з жили на землі зможе зрівнятися. Не дивно, що на Фаворі під час Преображення Христа явилися саме Ілля та Мойсей, з Ними Господь розмовляв. Бог і при житті завжди проводив співбесіду з Ним, виконував кожне його слово.

    У слов'янських народів пророк Божий має особливу повагу. Ось чому в цей день вважався великим гріхом навіть самий незначний працю. Кажуть: на Ільїн день і камінь не проростає. Крім того, Іллю особливо шанують землероби, так як він має владу над стихіями. Перший хліб з нового врожаю завжди приносили на освячення у цей день. Ми ж просимо святого зміцнити нас у вірі і дати таку ж ревність про Бога, як у нього.

    Більше про старозавітному праведника можна дізнатися у передачі з циклу «Закон Божий»: