Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

Якою меч угодний Богу?

Після гріхопадіння в людстві стався розкол на дві нерівні частини: на тих, які залишилися вірними Богу (таких меншість) і тих, які відступили від Нього (таких більшість). У цьому контексті біблійний меч є зброєю поділу людей.

«Хто за Господа до мене!»

У Книзі Вихід описаний дуже драматичний і в той же час дуже повчальний епізод, що стався близько 13 століть до Різдва Христового.

Коли Мойсей спустився з гори Синай, тримаючи в руках дві скрижалі заповіту від Самого Бога, він побачив, що його народ поклонявся золотому тельцю (якого відлив первосвященик Аарон).

Пророк МоисейБільшість іудеїв на той момент виявилося на стороні язичницького культу. Їх вина полягала не просто в поклонінні тельцю, а в бесновании і диких танцях. Саме тому Мойсей наказав левитам здійснити масові страти серед народу.

Щоб викорінити ідолопоклонство, довелося фізично (мечем) знищити носіїв цього гріха. Жорстоке ставлення коліна Левія до одноплемінникам було викликано, в першу чергу, жорстокістю їх сердець.

Символи у пророка Ісаї

Через шість століть після Мойсея пророк Ісая повідомив про духовну зброю Самого Бога:

В той день ударить Господь мечем Своїм важким, і великим, і міцним левіафана, змія прямо біжить, і левіафана, змія изгибающегося, і вб'є чудовисько морське

Мова йде про могутніх державах, а меч Господній суд Божий над язичницькими правителями та їх народами. Вони нерідко зображуються під виглядом різних тварин або звірів.

Приміром, левіафан у Ісаї означає і прямо біжить змія (тобто Ассирійське царство біля річки Тигр, яка текла прямо), і змія изгибающегося (тобто Вавілонське царство біля річки Євфрат, надзвичайно буяє вигинами). Чудовисько морське - це язичницький Єгипет, омывающийся водами Середземного і Червоного морів.

У своєму пророцтві Ісаї стосується ще одного виду духовного зброї:

Господь покликав Мене від утроби, від лона матері Моєї називав Моє ім'я; і зробив уста Мої, як гострий меч...

Цей символічний образ вказує на месіанські проповіді, здатні проникнути в самий таємний сховок душі і владно підкорити її Богу.

Симеоново проречение

Тема про духовну зброю триває і в Новому Завіті. Ми бачимо, як Симеон Богоприимец, взявши маленького Ісуса на руки, звернувся до Богородиці з пророчими словами:

... ось лежить Цей на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі і на предмет суперечок, і Тобі Самій зброя пройде душу, - щоб відкрились думки багатьох сердець...

У грецькому варіанті чітко зазначено вид згаданого зброї - меч. Таким чином, старець Симеон передбачав, як Божа Мати буде страждати, коли Її Син буде переносити муки на хресті.

Икона Семистрельная

Відчуття, яке Пречиста отримала при розп'яття Христа, було схожим на сильну біль від удару мечем. А вираз «відкрились думки» сердець вказує на особистий вибір кожного: приймати Спасителя або відкидати.

Симеоново вислів послужило основою для святкування Стрітення Господнього, а також для написання таких відомих образів Богородиці як «Семистрельная» і «Пом'якшення злих сердець».

Зброя поділу

В Євангелії від Матвія Сам Господь говорить:

Не думайте, що Я прийшов принести мир на землю; не мир прийшов Я принести, але меч, Я ж прийшов порізнити чоловіка з батьком його, і дочку з матір'ю її, і невістку з свекрухою її

Ці слова Христа перегукуються з Євангелієм від Луки:

Чи думаєте ви, що Я прийшов дати мир землі? Ні, кажу вам, але поділ; віднині бо п'ятеро в домі одному поділені будуть: троє проти двох і двоє проти трьох; батько проти сина й син проти батька; мати проти дочки, а дочка проти матері, свекруха проти невістки своєї, і невістка проти свекрухи своєї

Меч, про який говорить Христос, означає поділ. Господь закликає нас до того, щоб відділити брехню від істини, зло від добра.

Кращим поясненням цих євангельських віршів можуть послужити слова Іоанна Златоуста:

Як же Сам Він заповідав їм (учням), входячи в кожен будинок, щоб привітати світом? Чому ж, рівним чином, ангели співали: слава в вишніх Богу і на землі мир? Чому також і всі пророки благовістили про те ж? Тому що тоді особливо і оселяється світ, коли заражений хворобою відсікається, коли вороже відділяється. Тільки таким чином можливо неба з'єднатися з землею

Навіщо Петро відтяв вухо рабові?

Як сприймали сучасники Ісуса Христа Його погляди на меч? На жаль, навіть апостоли спочатку акцентували увагу саме на холодній зброї.

Яскравим прикладом нерозуміння з боку учнів слів Господа є наступний євангельський уривок:

Тоді Він сказав їм: але тепер, хто має калитку, нехай візьме, теж і торбу; а у кого немає, продай одяг свій і купи меч... Вони сказали: Господи! Ось тут два мечі. Він сказав їм: досить...

Апостоли не змогли вловити Його думка: вони помилково вважали, що Христос дійсно радить запасатися мечем через загрозливу небезпеку. Тому Він з сумом відповів: «Досить» (тобто «припинимо про це розмова»).

Говорячи про меч, Христос мав на увазі інше: відтепер для Його учнів настають часи вкрай важкі і небезпечні (оскільки проти них озброїться весь світ, потрібно бути готовими до всього).

Апостол Петр

Думка про те, що Господь виступав проти фізичного застосування холодної зброї, підтверджують подальші євангельські події:

І ось один з тих, що з Ісусом були, витягнув руку, вихопив меча свого, і, вдаривши слугу первосвященика, відтяв йому вухо. Тоді каже до нього Ісус: сховай свого меча в його місце, бо всі, хто візьме меча, від меча і загинуть

Ці слова адресовані не тільки апостола Петра (кривдника архиєрейської раба Малха), але і нам: ми покликані до того, щоб битися зброєю духовним, уповаючи на Боже Слово.

Невидима брань

Християнин, як воїн Христа, повинен бути у всеозброєнні Божому, щоб приготуватися до незвичайної битви - невидимої брані, про яку пише апостол Павло в посланні до Ефесян.

Во всеоружии БожиемТаким чином, Священне Писання - не просто релігійна література, а досить потужна зброя для боротьби з невидимими ворогами. Борючись проти демонів, приносить мир з Богом.

Щоб оволодіти духовним мечем, необхідно виконати цілий ряд вимог. Для початку - стати прямо, не ухилятися в бік гріховного життя. Стегна символізують наші бажання перебувати в істині, броня праведності - добрі справи (завдяки яким людина невразливий для темних сил). Взуті ноги - бажання проповідувати.

Щит віри - євангельське сподівання, що захищає душу від сумнівів з стріл (підступів) лукавого. А шолом спасіння вказує на рятівні помисли, що охороняють наш розум.

Перебуваючи у всеозброєнні Бога, ми повинні бути абсолютно непримиренними до зла. В іншому випадку ми ризикуємо перетворитися із служителів істини у зрадників віри...