Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

Навіщо потрібна бесіда перед хрещенням?

Якщо б кожен, хто був хрещений у Православній Церкві, ходив по неділях в храм, то ми б спостерігали на вулицях і навколо храмів картину, яку бачимо раз в році - на Пасху. Якщо ж покрестившись, люди продовжують жити зовсім по -, як і раніше, то виною тому - нерозуміння, чому полягає таїнство хрещення, мета та ідеал християнського життя. Допомогти рішуче змінити своє життя покликана бесіда перед хрещенням, що стала сьогодні майже у всіх храмах обов'язковою.

Беседа перед крещением

Таїнство хрещення

Зі вступом до Церкви повинні кардинально змінитися думки, бажання і вчинки людини. Він одержує заставу вічного життя у Христі. Але, на жаль, у наші дні цей крок для багатьох став чистою формальністю, елементом традиції. У хресні батьки запрошують друзів, подруг і родичів, мало обізнаних у православ'ї. І, в результаті, друге народження - для вічності з Богом, залишається малопомітним моментом у долі: народженням, з якого могла б початися, але не почалася духовна життя.

Бесіда перед хрещенням не повинна зводитися до діалогу в свічковий лавці лише про те, що потрібно для хрещення: коли прийти, що купити, скільки пожертвувати на храм заради такої події і праць церковнослужителів. Священик повинен розкрити суть майбутньої події і те, що покладається на охрещуваного і на його хресних і батьків, якщо хрестять дитину. Церква повинна хрестити тільки віруючих людей або дітей, які виховуються віруючими православними людьми.

Хрещення пов'язане з усвідомленням, що таке гріх. З покаянням у всьому гріховному і рішучість змінити своє життя на духовне, святу. З вірою в одкровення Боже, що зберігається в Православній Церкві. З упованням на лікувальну допомогу Божу, яка посилається в таїнствах Православної Церкви... Розкрити це перед готується стати християнином або його вихователями, батьками - завдання бесіди перед хрещенням.

Что нужно для крещения

Що потрібно для хрещення?

У перші століття християнства готується прийняти таїнство хрещення проходив обов'язкове навчання основам християнської віри, що тривало від 2 до 5 років (у середньому 3 роки). І хрестився зазвичай у велике свято. Часто - на Великдень. Вивчив основи віри і усвідомила, що означає жити по-християнськи, після участі в таїнстві стає гідним членом Церкви. Якщо ж хтось не знаходив у собі достатньо бажання жити свято, чи не вміщав істин віри, той так і не ставав християнином. Це не згідно з волею Божою, яка бажає всім врятуватися, але Він допускає і такий вільний вибір людини.

Натовпи формально хрещених, але не почали жити Христом, для Бога менш приємні, ніж одна людина, яка кається у гріхах, молиться і прагне до спілкування з Христом. Хрещений, але живе як і раніше, як невіруючий, нічим не відрізняється від нехрещену. А точніше, відрізняється лише тим, що свій отриманий талант «зарив в землю». Зважаючи на можливість попередити такий результат, роль бесіди перед хрещенням - величезна.

У наші дні, завдяки загальної грамотності та доступності інформації, не складе труднощів заздалегідь вивчити віру і життя у Православ'ї по найкращим книг і лекцій. І вчитися слід задовго до візиту в крестильню в якості тих, хто приймає хрещення або майбутніх хрещених батьків. В одній або декількох бесідах священик багато чого не встигне розповісти і пояснити, знайти розуміння.
Таинство крещения
Повнолітні не потребують восприемниках, тобто у хрещених батьків. Але повинні знати свою віру і бути в ній тверді. Часто приходять хреститися дорослі люди, далекі від особистого досвіду покаяння, мало розуміють, навіщо їм Христос. Не особливо замислюючись про сенс життя, вони бувають проваджені марновірствами і забобонами, безотчетным цікавістю. Важко навчити вірі того, хто не жадає пізнання, але на все, навіть малозрозуміле, вже має особливу власну думку. Встигнувши пропустити через свій розум море помилковою, суперечливою і непотрібної інформації, сучасний доросла людина нечасто буває здатний прийняти віру в простоті серця. Переосмислити нав'язані світом цінності і смисли. Питання, звернений до священика «Що потрібно для хрещення?» слід ставити не в утилітарному розумінні - в плані матеріальних витрат і дотримання будь-яких формальностей, а в сенсі: «Як повинна змінитися життя?»

В ідеалі - все: і прийшли самостійно дорослі, і хрещені батьки дитини - повинні бути вже воцерковленими людьми. Тоді і старші почнуть йти сходами до святості, і дитя не буде обділений милістю Божою, зростаючи в Церкві. В такому випадку бесіда перед хрещенням стане не ніяковіють обставиною, як буває, а радісним епізодом перед початком життя у Христі.