Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

Великий четвер — від першої Євхаристії і страсних Євангелій до забобонів

Зміст:


  • Що про події Великого четверга говорить Євангеліє?
  • Приготування до Великодня і обмивання ніг
  • Перша Євхаристія
  • Зрада Іуди і заповідь про любов
  • Особливості Літургії у Великий четвер
  • Читання 12 страсних Євангелій
  • Навіщо нести додому запалену свічку?
  • Чистий четвер - час для прибирання?

  • Останній тиждень перед Великоднем називають Страсним тижнем, а кожен день - Великим. У ці дні Церква згадує і переживає останні події з життя Христа до розп'яття. Особливе значення серед них має Великий четвер. На Літургії в цей день згадують встановлення Таїнства Євхаристії, а ввечері читають так звані «страсні Євангелія». Як цей день виглядає у світлі Святого Письма? Як його проводять сучасні християни? Обов'язково принести з церкви запалену свічку і намалювати димом від її полум'я хрест на вхідних дверях? Звідки з'явилася «традиція» чистити, митися та прати саме в цей день? Відповіді на ці запитання читайте далі.

    Христос причащает апостолов


    Що про події Великого четверга говорить Євангеліє?

    Всі чотири євангеліста свідчать про останні дні життя Христа. Взяття під варту і розп'яття на хресті передувала Пасха, яку зробив Христос з учнями.


    Приготування до Великодня і обмивання ніг

    Ісус попросив Петра і Іоанна відправитися в Єрусалим і приготувати великодню трапезу. Апостоли, по слову вчителя, зустріли людину з глечиком води і звернулися до нього: Учителю, велів у твоєму домі зустріти Великдень. Ввечері на це місце, в так звану Сионскую світлицю, прийшов і Сам Ісус з іншими учнями.

    Перед тим як їсти святкову трапезу, відому ще як Таємна вечеря, Ісус показав приклад дивного смирення.

    Учні не вперше починали вимірювати благодать людськими мірками, тобто почали питати Христа, хто ж заслуговує вважатися великим. Благий Учитель, Син Божий, заради спасіння кожного став Людиною, омив ноги Своїм учням.

    Христос омывает ноги

    Який сенс у цьому дії? Ісус показав, що Царство Небесне - це царство навпаки. У ньому той, хто применшує себе, стає вище всіх. І навіть Син Божий приймає приниження і смерть на хресті. Цей звичай обмивання ніг зберігся і до наших днів: у соборах та деяких монастирях представники вищого духовенства здійснюють особливий чин.


    Перша Євхаристія

    Потім Ісус з учнями приступили до трапези. Крім виконання закону та смакування великодньої їжі, у Великий четвер Ісус фактично ще і встановив Таїнство Євхаристії. Він взяв у руки хліб, після благословення розділив на частини і подав учням зі словами:

    Прийміть, споживайте, це Тіло Моє, що за вас ламлене на відпущення гріхів

    Потім Ісус узяв чашу вина і також подав апостолам:

    Пийте від нея всі, Ця є Кров Моя Новаго Завіта, яже за ви і за багатьох проливається на відпущення гріхів

    Тайная вечеря да Винчи

    Хліб і вино - це зовсім не банальні символи. Згідно з вченням Церкви, кожен раз під час Літургії хліб і вино перетворюються у Тіло і Кров Христа. Є багато свідчень як священиків, так і мирян, які засумнівалися в правдивості цього священнодійства, але потім ставали свідками страшної таємниці. Вони духовним поглядом бачили в чаші тіло і кров. Але це вже зовсім інша тема.

    Повернемося ж до подій, що відбуваються в Сіонській світлиці. Ісус називав Себе в Євангелії хлібом життя, встановлює Таїнство Євхаристії. Тому події вечора четверга ще називають Таємною вечерею. Син Божий говорить, що віддає Свої Плоть і Кров заради спасіння людей від гріха.


    Зрада Іуди і заповідь про любов

    А вже на наступний день Йому доведеться прийняти нестерпні тілесні муки і кровопролиття аж до хресної смерті. І зрадить Його на вірну смерть один з дванадцяти - Іуда Іскаріот.

    Юда серед апостолів був свого роду «касиром», він носив скриньку з грошима. Але в якийсь момент до своєї «посади» почав ставитися не як до служіння. Юда подумки спокусився грошима раз, другий, третій... Не встиг схаменутися, як пристрасть заволоділа ним цілком і призвела до первосвящеників. За 30 срібняків він зрадив. І не просто людину, а Вчителя, якого учні усвідомлено називали Сином Божим.

    Предательство Иуды

    Ісус знав, що замислив Юда. І саме на Таємній вечері сказав апостолам, що один з них зрадить Його. Учні, звичайно ж, почали розпитувати: «Не я?». І тільки Юда почув відповідь: «Ти». Потім спокусився учень отримав від благого Вчителя шматок хліба, вмочений у сіль, зі словами: «Що робиш, роби швидше». Після цього Юда покинув Сионскую світлицю.

    Він вже не чув заповіді любові:

    Заповідь нову даю вам, щоб любили один одного, як Я полюбив вас... І немає більше тієї любові, як хто покладе душу свою (віддасть життя своє) за друзів своїх

    Саме на такий крок, аж до смерті на хресті, і пішов Син Божий.

    Юда не чув останніх повчань Христа на Таємній вечері - долати скорботу, терпіти страждання і вірити в Сина Божого, Його Батька і Святого Духа. До нього не ставився пророкування про проповіді християнства по всьому світу, яку потім виконають апостоли.

    Юда не чув скорботи Христа про учнів, які в останні години життя Христа розбіжаться. Не знав, що Петро тричі відречеться від Сина Божого перш, ніж заспіває півень.

    Юда Іскаріот не був свідком молитви Ісуса до Свого Батька за апостолів. Заповідь про віру, любов і терпіння скорбот вже не ставилася до нього. Адже своєю зрадою Христа він сам себе віддав в руки диявола.

    Про всі ці події четверга згадують євангелісти. А Церква в цей день вшановує особливо.


    Особливості Літургії у Великий четвер

    В пам'ять про вчинення Першої Євхаристії обов'язково служиться Божественна Літургія.

    На ній читається євангельський уривок про події того дня: скоєнні Великодня, Таємній вечері і причастя апостолів, омовіння ніг, зраду Юди і зречення Петра.

    Священное Писание

    Також на Літургії не співається Херувимська. Її замінює відома багатьом молитва перед причастям:

    Вечері Твоєї тайної днесь, Сину Божий, причасника мя прийми, бо не ворогом Твоїм таємницю повем, ні цілування Ти дам, яко Юда, але як розбійник визнаю Тебе: пом'яни мене, Господи, у Царстві Твоєму

    В ній віруючі просять Господа сподобить їх причаститися, як колись учнів. Молільники обіцяють не зраджувати Христа служінням пристрастям, як сребролюбивый Юда, що видав Христа поцілунком в Гефсиманському саду. У цій молитві християни виявляють доброту, смиренність і надію, немов розбійник, розіп'ятий по праву руку від Христа. Як відомо, розбійник перед смертю покаявся і попросив Ісуса пом'янути його в Царстві Небесному.

    По можливості віруючі намагаються причаститися в цей день. Підходячи до чаші зі Святими Дарами, вони згадують причащання апостолів і велику милість, явлену кожній людині, - можливість з'єднатися з Богом в Таїнстві.


    Читання 12 страсних Євангелій

    Увечері ж у храмах служать утреню Великої п'ятниці. На ній читають 12 євангельських уривків про страждання Христа. Тому богослужіння відомо ще під однією назвою - служба 12-ти Євангелій.

    Віруючі тримають у руках запалені свічки, в деяких храмах стають на коліна під час читання Священного Писання. Священики читають євангельські розповіді про страждання Христові. Так як в церковнослов'янській мові страждання називаються пристрастями, прийнято називати читаються уривки пристрасними Євангеліями.

    Віруючі незримо стають свідками моління Христа в Гефсиманському саду, зради Іуди і зречення Петра, страждань первосвящеників Анни і Каяфи, сумнівів Пілата і засудження на смерть, побиття Христа і шляху на Голгофу, розп'яття на хресті і принижень від распинателей, покаяння розбійника і смерті.

    Патриарх читает Евангелие

    Перед нами Син Божий обливається кривавим потом в молитві про чашу; стражники, що прийшли схопити Ісуса, почувши Його Святе Ім'я, падають на коліна.

    Перед нами Юда лукавим поцілунком за 30 срібняків зраджує Сина Божого, під спів півня плаче Петро, що тричі відрікся від Христа, учні розбігаються, щоб не бачити Страстей Христових.

    Перед нами Ісуса б'ють до напівсмерті, плюють Йому в очі, кричать: «Розіпни Його, розіпни!», з насмішкою ехидничают: «Спаси Себе, зійди з хреста».

    Перед нами сумує Діва Марія, яку на піклування улюбленому учневі Іванові віддає Христос, заливається сльозами Марія Магдалина та інші дружини-мироносиці.

    Перед нами кається розсудливий розбійник і віддає себе на вічну муку розп'ятий по ліву руку від Сина Божого.

    Перед нами захеканий Ісус видавлює з Себе слова молитви за распинателей і лиходіїв:

    Прости їм, Отче, бо не відають, що творять

    А потім в руки Господні віддає свій дух.

    Распятый Иисус Христос

    Потім буде зняття Христа з хреста, поховання і оплакування, а потім і радість Воскресіння. Але на читанні страсних Євангелій Церква в першу чергу згадує про великої жертовної любові Христа до людей, ціна якої - зрада, самотність і розп'яття.


    Навіщо нести додому запалену свічку?

    Під час читання євангельських уривків віруючі тримають у руках запалені свічки, після закінчення богослужіння вони не тушкують, а так йдуть додому, щоб полум'ям «четверг», або «страсної» свічки намалювати хрест біля вхідних дверей. Вважається, що цей хрестик повинен захистити оселю від нечистої сили.

    Але що це? Благочестива традиція або чергове марновірство, так гарно замаскований під православ'я?

    У богослужбовій літературі немає згадки про такий традиції Великого четверга, немає відповідної постанови до обов'язкового виконання.

    Але цей звичай не можна назвати магічним дією, адже відбувається він з вірою і молитвою.

    Выход из церкви в Страстной четверг

    Можна провести деякі паралелі з давньоєврейської Великоднем. У книзі Вихід написано, що кожне сімейство повинно було взяти агнця, спечене м'ясо якого з гіркими травами і прісними хлібами і залишати на Великдень. А кров'ю цього ягняти помазували косяки дверей. За таким «оформлення» Ангел Господній відрізняв сім'ї ізраїльтян від єгиптян, в будинках яких «згубна виразка» повинна була забрати старших синів.

    Так і до наших днів православні вірять, що хрести, намальовані «палкими» свічками, здатні захищати їхні житла від нечистоти. З цим важко не погодитися, знаючи, як лукаві духи бояться хресного знамення і натільного хреста.


    Чистий четвер - час для прибирання?

    Але з Великим четвергом пов'язана ще одна «традиція». Цей день у народі ще називають Чистим четвергом. Говорячи сучасною мовою, люди вірили, що це нібито ідеальний день для прибирання. Тому треба було в цей день все прибирати, чистити, мити, прати. Також наші прабабусі вірили, що в цей день корисно скупатися в живій водоймі, щоб очистити себе від хвороб.

    Де шукати підстави такої інтерпретації Страсного четверга? Є кілька варіантів:

  • у Євангелії Христос омив ноги Своїм учням;
  • в історії Церкви: раніше у Велику суботу хрестили. Люди готувалися до цієї події близько трьох років. Щоб турботи про зовнішній вигляд не хвилювали їх в п'ятницю, коли Церква згадує смерть Христа, «кандидати в християни» приводили себе в порядок ще в четвер.
  • Патриарх омывает ноги духовенству

    Існують й версії, пов'язані з язичницьким минулим слов'ян. Але в сучасній православній життя на такі варіанти можна подивитися під іншим кутом. Великий четвер - ще один привід напередодні Великодня подбати про чистоту духовної, сповіді та причастя.

    Про значення цього дня Страсної седмиці розповідається і в цьому відео: