Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

чи Потрібно боятися смерті — думка Церкви

Зміст:


  • Життя за межами землі
  • Мученики з радістю приймали смерть ...
  • Треба боятися не смерті, а гріха

  • Якщо людина визнає, що боїться смерті, його ніхто не порахує боягузом. Незвідане завжди викликає страх. Але дозвіл від тіла в православ'ї сприймається як двері в життя вічне. Тому потрібно боятися смерті? Ні, адже це останній крок до мети - перебування у Царстві Небесному.

    Христос воскресе_3


    Життя за межами землі

    Православна Церква вчить, що після фізичної смерті буття людини не припиняється. Він - вічний. Так, з кожним роком життя він старіє, страждає від хвороб, після зупинки серця тілесно людина не може себе виразити. Як би неприємно це не звучало, але кожен знає, що чекає людське тіло після поховання. Подолати тління вдавалося тільки святим, вклонитися мощам яких можуть багато віруючих.

    Але людина має ще й духовне начало, воно не піддається обветшанию. Досвід пережили клінічну смерть свідчить, що потойбічне життя існує, людина все чує, бачить, сприймає, але перебувають на землі не здатні його побачити й почути. Поза тіла людина живе без обмежень часом і простором.

    Фізична смерть у православ'ї сприймається як перехід в інше життя, де людина буде жити вічно. Так чи інакше, зі смертю доведеться зіткнутися всім. Такий «послугою» людство зобов'язане прабатьків Адама і Єви, які згрішили, і тому стали підвладними тлінню.

    Але кожна людина вибирає сам, де він хоче бути після переходу в інший світ: у вічному блаженстві з Христом або у вічних муках зі злими демонами. Для православних християн смерть не повинна сприйматися як чергова фобія. Це лише необхідна умова для відкриття нових можливостей.


    Мученики з радістю приймали смерть...

    Уявіть собі людину, який відкрив для себе справжнє християнство. Він ходить в храм, причащається, молиться, вивчає Святе Письмо, дотримується заповідей, словом, знає мету свого життя і намагається наповнювати сенсом кожну хвилину власного існування. Він розуміє, що земне перебування - це лише шлях, і розділяє філософію смерті в православ'ї. За межами земного життя людину чекає найцікавіше. Головне - гідно підготуватися до цього.

    Одного разу прочитала розповідь про одного старця. Його запитали:

    - Чого б ти хотів більше всього на світі від Бога?

    На це він щиро відповів:

    - Смерті!

    - Чи віриш ти, що земними межами життя не закінчується?

    - Так заради цієї віри і бажав би померти швидше!

    Цю ж думку можна проілюструвати прикладом перших християн. Питання «чи Потрібно боятися смерті?» для них уже звучав би смішно, адже дуже часто вони ставали мучениками за віру. І знаєте, що найбільше дивувало і дратувало язичників? Християни з радістю і просвітленими особами приймали мученицьку смерть. Вони раді були постраждати за сповідування Христа, сина Божого, який відкупив усіх людей.

    мученики за веру

    Ці люди, як ніхто інший, розуміли, що після скорбот у тимчасовому світі їх чекає зустріч з Богом і вічне життя з Ним та безліччю праведників. Хіба такого можна боятися? Такого потрібно бажати всім серцем і всією душею! Тут стають зрозумілими і слова апостола Павла: «Для мене життя - Христос, і смерть - надбання».


    Треба боятися не смерті, а гріха

    Людина була створена для вічності, в задумі Творця не було смерті. Вона з'явилася як наслідок гріхопадіння - відпадання від Бога. А саме Господь і є Джерело Життя.

    В земній перебування людей часто відділяється від Бога, але якщо він робить свій свідомий вибір на користь вічного перебування у Царстві Небесному і всіма своїми вчинками намагається слідувати встановленим курсом, сподіваючись не на себе, а на допомогу Спасителя, то смерть для нього дійсно стає придбанням. Це остання двері, які треба відкрити перед наближенням до мети - життя у Христі, в Церкві, в Царстві Небесному.

    Боятися можна тільки одного: не встигнути підготуватися до вічного блаженства, недостатньо очиститися від гріха, відійти без покаяння та причастя. Це єдине, що повинно лякати людину.

    быть с Богом

    Але в земному житті часто буває не так. Люди переживають про власне здоров'я та здоров'я рідних, про те, як накопичити грошей, куди поїхати, як розважитися, у що одягнутися, чого смачного з'їсти... Вони бояться смерті, тому що не хочуть розлучатися зі своїм комфортом і думають, що після смерті нічого такого не буде...

    А як насправді? Все буде так, як кожен заслуговує: для одного смерть - придбання, вхідний квиток у райські обителі, а для другого - двері в пекло і вічні муки. Сумніватися в тому, що фізичною смертю ніщо не закінчується, не дають і приклади пережили клінічну смерть, і численні свідчення Священного Писання. Христос каже:

    Я воскресіння і життя; хто вірує в Мене, якщо і помре, оживе

    ***

    Для християнина відповідь на питання «чи Потрібно боятися смерті?» очевидний. Не потрібно, адже це дійсно придбання - вічне життя з Богом. Треба боятися лише одного - гріховного життя, що віддаляє людину від Бога і робить нас негідними перебувати зі Спасителем.

    Приклад розбійника на хресті показує, що ніколи не пізно. Все залежить від віри, бажання і прикладених зусиль.