Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

Заповіді Бога – правила православних

Заповіді Бога необхідні для того, щоб зберегти свою душу в первозданному вигляді. Тобто в такому, в якому Господь створив її спочатку. Слово «заповідь» часто асоціюється у нас з наказом, який треба обов'язково виконати. Але це слово, насправді, має більш широкий зміст.

Заповеди Бога - правила православных

Це - заповіт, залишений нам Богом у момент створення. Всевишній дав нам свободу вибору в цьому житті, здатність бути самостійними, можливість слідувати за Ним, або не робити цього.

Заповідь - це напуття, рада людству. Заповіді Бога конкретні. У нашій статті ми перерахуємо їх і трохи проаналізуємо.

1-а заповідь. Я Господь, Бог твій; нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене.

2-а заповідь. Не роби собі ідола (статуї) і ніякого зображення того, що на небі вгорі, і що на землі внизу, і що у водах під землею; не поклоняйся і не служи їм.

3-я заповідь. Не вимовляй імені Господа, Бога твого, надаремно.

4-а заповідь. Пам'ятай день суботній, щоб проводити його свято. Шість днів працюй і роби в них усі діла свої, а день сьомий - субота (день спокою) та буде присвячений Господу, Богу твоєму.

5-а заповідь. Шануй батька свого і матір свою, щоб тобі добре було і), щоб продовжилися дні твої на землі.

6-а заповідь. Не вбивай.

7-а заповідь. Не чини перелюбу.

8-а заповідь. Не кради.

9-а заповідь. Не вимовляй помилкового свідчення на ближнього твого.

10-а заповідь. Не бажай дружини ближнього твого, не жадай дому ближнього твого, (ні поля його, ні раба його, ні рабині його, ні вола його, ні осла його, (ні всякої худоби його, нічого, що у ближнього твого (Вих., гол. 20; Второзак., гол. 5).

Божі заповіді були дані на горі Синай через Мойсея єврейського народу під час повернення з Єгипту в землю Ханаанську. Вони були написані на кам'яних дошках. В перших чотирьох говориться про любов до Бога, останні шість нагадують нам про обов'язок любові до ближнього.

У першій заповіді Господь закликає коритися і любити тільки одного Його. У другій сказано про те, щоб ми не створювали собі кумирів, тобто будь-яких ідолів для поклоніння. У третій заповіді Господь забороняє вживати ім'я Його всує, тобто марно і часто без потреби. У четвертій йдеться про дотримання останнього дня тижня для того, щоб присвятити його Богу.

У п'ятій заповіді Бога сказано про шанування батьків. Господь нагадує про те, що повага до батьків дає нам довголіття. Шоста заповідь говорить - не убий. Тут мова йде про гріх вбивства людини. Але необхідно зауважити, що вбивство на війні під час захисту своєї Батьківщини не вважається гріхом. Сьома заповідь попереджає нас про гріх перелюбу, тобто подружжя повинні бути вірними один одному.

Заповеди Бога - правила православных_2

У восьмій заповіді нам велять не красти. Усі ми у своєму житті, так чи інакше, здійснювали такий гріх, але не надавали йому особливого значення. У дев'ятій заповіді наказано не лжесвидетельствовать. Брехня - це гріх, який може погубити нашу душу і заподіяти неприємність ближнього. Десята заповідь забороняє нам бажати все, що є у ближнього.

Заповіді подібні молитві - з ними треба жити кожен день і звіряти свої дії з кожним їхнім пунктом. Дотримання заповідей - вірна дорога до райського життя.