Dobri-porady.pp.ua
Поради для маленьких і великих

21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці

У церковному календарі новий рік починається 14 вересня. І перший двунадесяте свято - Різдво Пресвятої Богородиці. Православні відзначають його 21 вересня. Це не випадково, адже надія на порятунок світу з'явилася раніше, ніж прийшов Христос. А саме - коли народилася Та, що стане Матір'ю.

Але цьому передувало багато подій, безпліддя богоотцов і безмежне уповання на Бога.

Иоаким и Анна

Гаряча молитва праведних Іоакима і Анни

Сім'я без дітей завжди сприймалася як щось аномальне. Все начебто добре, живуть душа в душу, але чогось не вистачає.

А в старозавітні часи родина без дітей вважалася покаранням від Бога. Благочестиво жили батьки чи ні - на них все одно дивилися «косо».

Під такі осудительные погляди часто потрапляли і праведні Іоаким і Анна. Апогеєм стала історія про те, як Іоаким вирішив принести жертву Богові. Але первосвященик сказав: мовляв, ти безплідний, немає благословення на тобі, йди, негідний!

І Яким пішов. Але не для того, щоб нарікати на Господа, а щоб піти в пустелю, постити і сльозами молитися про дарування дитини. Він обіцяв його з малих років віддати на служіння Творцеві. Його дружина, дізнавшись про це, теж пішла і від усього серця просила Господа.

Це - приклад для багатьох бездітних сімей. Треба не нарікати, а молитися. Це - зразок безмежної віри. Чому? В цей час праведні дружини були вже в похилому віці. Про яке дітонародженні могла йти мова?

Але Божа благодать не підкоряється фізичним законам. Точніше - Бог створив цей світ, він поступає так, як хоче. Йому все можливо.

Тому за своїм гарячим молитвам Іоаким і Анна одержали відповідь. Ангел Господній сказав праведному батькові: «Твоя молитва почута Богом, і ти зачнеш і народиш дочку благословенну, вищу за всіх земних дочок. Заради Неї благословляться всі роди земні. Нареки Її Марія».

Та, що подарувала світові надію

Ім'я Марія, що означає «Пані, Надія». Дійсно, це була та, що подарувала надію всьому світу. Це саме та, через Яку світ повинен був втілитися Спаситель. Тому Церква дуже трепетно ставиться до цієї події - Різдва Пресвятої Богородиці.

Рождество_Богородицы

Саму Діву Марію дуже шанують віруючі, називаючи її «честнейшої херувим і славнейшей без порівняння серафим», «ненавмисної радістю», «носить Сонце»... Такою прекрасною Вона була від свого народження.

Напевно, на грунті цього католики навіть повірили в догмат про «непорочне зачаття», що насправді характерно тільки для Христа. Іоаким і Анна вели праведне життя, але до приходу у світ Спасителя вони не могли позбутися від наслідків первородного гріха.

Хоч Вона і народилася від «праведних, але грішників» (слідства падіння Адама і Єви), але всім своїм життям прагнула до святості, а після сходження Святого Духа Вона назавжди очистилася від гріха в будь-яких його проявах. Адже як може бути грішній Та, що вже з'єдналася з Богом?

З ранніх років батьки віддали її в храм, де вона старанно молилася. Ніхто не міг пояснити, чому її ввели в святая святих, куди тільки один раз в рік дозволялося входити тільки священику. А Марія там постійно перебувала, молилася.

Вона не потребувала земної їжі: її Марії приносив архангел Гавриїл. Через роки Він принесе їй райську гілку і благу звістку про те, що саме Марії уготовано стати Матір'ю Господа. Але ці події Православна Церква згадує 7 квітня.

А 21 вересня порадіємо з іншого приводу - Різдва Пресвятої Богородиці.

Вікторія Кравчук